Santrifüj, laboratuvar ekipmanlarının en çok kullanılanlarındandır. Santrifüj, sabit eksenli, dairesel dönme hareketi yapan bir alettir. Genellikle elektrikli bir motor yardımıyla çalışır. Merkezkaç kuvveti prensibi ile çalışır. Bu kuvvete, “santrifüj kuvveti” adı da verilir. Dönen karışım tüpü numuneyi hareketin merkezine doğru ağır maddeden hafif maddeye doğru iteler. Örneğin bir santrifüj cihazında döndürülen kan örneği, ağırlıklarına göre en alt kısımda pıhtı, orta kısımda yağ ve en üst kısmında da serum olacak şekilde ayrıştırabilir.
Santrifüj cihazları, motor, rotor veya santrifüj kafesi ve çevirme milinden oluşmaktadır. Rotor kapak ve mandalla hazırlanmış bir oda içerisinde bulunur. Yatay (horizontol) başlıklı rotorun serbestçe sallanan 4 tane kovası vardır.
Santrifüj cihazını kullanırken öncelikle cihaz sağlam ve düz bir zeminde çalıştırılmalıdır. Ayrıca cihaza yerleştirilen tüpler de dengede olmalıdır. Dengede olmaması halinde cihaz titreşme yapabilir ve sonucunda tehlike arz edebilir. Özellikle kimyasal maddeler üzerinde çalışma yapılıyorsa koruyucu gözlük, eldiven ve koruyucu önlük kullanılmalıdır.
Daha duyarlı uygulamalar yapılabilmesi için yüksek devirli ve ısı kontrollü santrifüjlerin kullanılması gereklidir. Sıcaklığın ve hızın kontrol altında tutulması, özellikle yüksek sıcaklığa duyarlı biyolojik materyalin santrifüjlenmesi sırasında önemlidir. Yüksek hızlı santrifüjlerde 3 tip rotor kullanılmaktadır: Sabit açılı, açılan kova veya dikey rotorlar.
Laboratuvarlarda kullanılan cihazlardır. Klinik araştırma ve akademik laboratuarlarda vazgeçilmez bir araçtır. DNA, protein, kan veya diğer numuneleri ayırmak için kullanılır. Tezgâhlarda kullanılabilecek boyutlardadır. Programlanabilir kontrol sistemine sahiptirler.
Küçük tezgah alanlarında kullanılan geniş bir santrifüj sınıfıdır. Araştırma konularına göre farklı uygulamalarda da kullanılabilir.
Numunelerin konstantre edilmesi, çözülmesi veya çözücünün ayrıştırılması için kullanılan fonksiyonlu bir santrifüj cihazı türüdür.
Karmaşık yapılı santrifüjlerdir. Çok yüksek devirlere ulaşabildiği için rotorda yüksek derecede ısı artışı meydana geleceğinden çalışma sırasında aletin içinin soğutulması ve sürtünmenin engellenmesi için yüksek vakumda tutulması gerekir.
Altium International Laboratuvar Cihazları A.Ş.