Tekstür Analiz Cihazları

Texture analizi; bir numunenin gerçek hayattaki fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi için kontrollü bir mekanik baskı altında verdiği tepkinin ölçülmesi tekniğidir.

Doku analizi test cihazı, hem kompresyon (basma) hem de çekme konfigürasyonlarında deneyler yapar. 

Tekstür Cihazıyla Ölçülebilen Parametreler


  • Elastikiyet – Esneklik
  • Sertlik
  • Tutarlılık
  • Patlatma Gücü
  • Kırılma Noktası
  • Çatlama Yatkınlığı
  • Jel Gücü
  • Olgunluk
  • Sünme, Gevşeme Noktası
  • Sürülebilirlilik
  • Yapışkanlık
  • Kesafet, yoğunluk, koyuluk
  • Gevşeme, dinlenme
  • Esneklik, gevşeklik
  • Yapışıcılık, tutkallık
  • Tıkızlık

Nerelerde Kullanılır


Gıda Uygulamaları

  • Bisküviler
  • Ekmek
  • Tereyağı
  • Pasta ve Kekler
  • Şekerler
  • Peynir
  • Çikolata
  • Şekerlemeler
  • Kukiler
  • Krakerler
  • Meyveler
  • Jeller/Jelatinler
  • Margarinler
  • Et Ürünleri
  • Köpek/Kedi Mamaları
  • Pudingler
  • Soslar
  • Patates cipsleri
  • Ezmeler
  • Nişasta

Gıda Dışı Uygulamalar

  • Yapıştırıcılar
  • Asfalt
  • Mumlar
  • Kozmetikler
  • Kremler
  • Deterjanlar
  • Köpükler
  • Gres Yağı
  • Sakız
  • Paketleme
  • Boya
  • Cilt Bakımı
  • Polimerler
  • Kauçuk Sızdırmazlık Contaları
  • Silikonlar
  • Sabun
  • Süngerler
  • Vakslar, macunlar